Puutarha ja puisto

Puutarha ja puisto


Wallilan Kartanon puutarha ja Vallimäen puisto muodostavat yhtenäisen alueen ja liittyvät erottamattomasti toisiinsa. Kesäisin Crusell-viikon ohjelmistoon liittyen alueella järjestetään tunnelmallinen piknik-konsertti Lyhtyjen yö.

Puistoaluetta voidaan käyttää myös Wallilan Kartanon tilaisuuksissa. Esimerkiksi vihkiminen voidaan suorittaa puutarha- ja puistoalueella ja varasuunnitelmana sateen sattuessa vihkiminen voidaan siirtää Wallilan Kartanoon tai katetulle terassille.

Wallilan Kartanoa ympäröi puutarha, jossa kasvaa monia perinteisiä puutarhakasveja. Olosuhteet kallioisen mäen päällä ovat haastavat, sillä kuivuus ja talven kylmät tuulet rasittavat kasveja. Puutarhasta löytyy kuitenkin mm. historiallisia pensasruusuja, perinteisiä syreenejä ja pioneja.

Puistossa kasvaa lehmuksia, saarnia, tammia, erilaisia vaahteroita ja perinteisiä merenkulkijoiden puita, ruotsinpihlajia.

Muistona purjelaivojen aikakaudesta Vallimäellä on kasvanut ns. painolastikasveja, joista näkyvimmin löytyy soikkoratamoa. Tämä erikoisuus on viimeisten viiden vuoden aikana runsastunut ja levinnyt mäellä sellaista vauhtia, että siitä voi tulla jopa uusi haitallinen vieraslaji. Mikäli keräät siis soikkoratamon siemeniä omaa puutarhaasi varten, varaudu pitämään sen leviäminen kurissa.

Wallilan Kartanon pohjoispuolinen puutarha-alue on yksityistä piha-aluetta. Alue on erotettu puistoalueesta merkinnöin.