Historia

Historia


Wallila on rakennettu vuonna 1880 ravintola- ja tanssipaviljongiksi. Rakennuksen arkkitehtisuunnittelusta vastasi maineikas arkkitehti Sjöström. Ravintola avattiin joulukuussa 1880 eli yli 140 vuotta sitten. Tarkkaan ottaen Wallilan Kartano ei siis ole kartano termin vanhassa merkityksessä, vaan nimitystä käytetään nykyään kuvaamaan talon poikkeuksellista kokonaisuutta ja tunnelmaa.

Wallila on aina ollut ravintola- ja juhlatilakäytössä ja tilat luovatkin poikkeuksellisen hienot puitteet juhlille ja tapahtumille. Rakennuksessa on suuri juhlasali, jossa on alkuperäiset kattokruunut sekä kakluuni. Kattokruunujen lasiosat on uusittu viimeksi n. 1980, jolloin ne on tilattu Italiasta. Samalla on asennettu salin sivuille valaisimet, joissa on samanlaiset lasikuvut. Salissa oleva piano on ollut Wallilassa n. 1920-luvulta lähtien.

Wallilan alakerrassa on sijainnut kuuluisa merimieskapakka Roistola. Vaikka Roistola on suljettu jo vuonna 1906, tarinat elävät edelleen. Väitetään, että Roistolan aikaan vietettiin pahamaineista elämää syreenipensaiden juurella, joten paikallisen Rouvasväenyhdistyksen vaatimuksesta alakerran kapakka suljettiin.


Uudenkaupungin puutalokeskusta on valtakunnallisesti merkittävää rakennushistoriallista aluetta


Wallila on näkyvä osa tätä puutalokokonaisuutta ja suojeltu kulttuurihistoriallisesti merkittävänä rakennuksena. Rakennusta ylläpidetään rakkaudella ja perinteitä kunnioittaen. Esimerkiksi ulkomaalauksessa on noudatettu museoviraston ohjeita ja maaleina on käytetty perinteisiä pellavaöljymaaleja.

Ikkunoiden kunnostusta tehdään parhaillaan ja näyttääkin siltä, että urakka on loppumaton. Kun huoltotoimet saadaan valmiiksi jossain, niin aina löytyy uutta huollettavaa tai korjattavaa. Toisaalta jatkuva ylläpito tarkoittaa sitä, ettei rakennus koskaan pääse niin huonoon kuntoon, että tarvittaisiin suurta peruskorjausta.

Wallila on jälleen mukana Uudenkaupungin vanhojen talojen tapahtumassa, seuraavan kerran syksyllä 2022. Lue lisää osoitteesta www.uginvanhattalot.fi

Wallilassa on juhlittu monia unohtumattomia juhlia jo yli 140 vuoden ajan, pitkässä sukupolvien ketjussa.